Vill du bli yogalärare? Att tänka på när du väljer yogalärarutbildning
Kanske har du hållit på med yoga ett tag och känner att du nu vill ta steget att själv bli yogalärare. Men kanske vet du inte riktigt hur du ska gå tillväga eller vilken yogalärarutbildning – Teacher Training – du ska välja.
Vägarna till att bli yogalärare är många och det kan vara svårt att navigera i den uppsjö av alternativ som finns.
Dessutom är utbildningen en investering som ofta kräver såväl ekonomiska resurser som tid, energi och engagemang.
Här kommer några tips och råd som kan vara av stort värde när du förverkligar din dröm om att bli yogalärare och gå en yogautbildning.
Gör klart vilket syfte du har med din yogautbildning
Till att börja med kan det vara bra att du frågar dig själv vad syftet eller anledningen till att du vill gå en utbildning är.
Handlar det om att du vill inspirera och lära ut till andra eller vill du kanske utbilda dig till yogalärare för din egen utvecklings skull?
Vad vill du lära dig?
På de här frågorna finns inget svar som är rätt eller fel, utan det handlar helt enkelt om vad du själv vill få ut av en utbildning, vad du lockas av och vilka förväntningar du har.
Komplettera din träning: 30+ yogaklasser att utforska
Låt hjärtat välja
T.K.V Desikachar, son till Sri T. Krishnamacharya som var lärare till många framgångsrika lärare som exempelvis B. K. S. Iyengar och K. Pattabhi Jois, skriver i sin bok ”The heart of yoga” att det inte spelar någon roll i vilken del av yogan du börjar, det meditativa eller fysiska. Intresset i det ena kommer att leda dig till det andra.
Så börja hellre med det du tycker är intressant och roligt, än med sådant som du känner att du borde eller måste göra.
Kanske vill du gå en utbildning med fokus på asanas och anatomi eller en som fokuserar mer på meditation, pranayama och mantra.
Kort sagt: låt hjärtat välja och följ det som känns rätt för dig!
Yogalärare eller yogainstruktör?
Kanske tillhör du dem som funderat över vad skillnaden mellan en yogalärare och en yogainstruktör är. På Yoga för dig gör vi ingen skillnad mellan dessa begrepp, utan anser att de är synonyma. Yogaläraren lär ut och instruerar yoga, detsamma gäller en yogainstruktör.
Kvalitetssäkring – vad säger den mig?
En annan fråga som kan vara bra att du ställer dig är om du tycker det är viktigt att utbildningen är Yoga Alliance-certifierande eller inte.
Yoga Alliance är en ideell organisation i USA som utfärdar certifieringar för lärare och skolor inom yoga som uppfyller en viss standard och utgör en form av kvalitetssäkring. Organisationen håller även ett register över yogalärare och certifieringarna används ofta i internationella sammanhang. Registrerade lärare får använda beteckningen RYT (Registered yoga teacher) eller E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher). Den senare handlar om hur många undervisningstimmar du har som yogalärare.
ANNONS
Om certifieringen är viktig för dig, håll utkik efter utbildningar med beteckningen RYS (Registered Yoga School) som gör att du kan erhålla certifikatet. För alla tre beteckningarna finns det en 200-timmarsstandard och en 500-timmarsstandard.
En sökning på Yoga Alliance visar att det i dagsläget finns 32 registrerade yogaskolor i Sverige.
Kolla referenser
Åsikterna går isär om Yoga Alliance-certifieringar är en bra garanti eller inte, alternativt om det borde skapas en svensk motsvarighet. Du ska ha klart för dig att inte heller en Yoga Alliance-certifiering är en garanti för att utbildningen håller en viss nivå. Det finns nämligen inget organ i Sverige och övriga Norden som följer upp och granskar de Yoga Alliance-certifierade utbildningarna.
På Hot Yoga Stockholm har man av den anledningen valt att inte ansluta till Yoga Alliance. Studion har utvecklat ett eget arbetssätt i syfte att säkra en hög kvalitet, vilket bland annat medför att man bara tar emot en till två elever åt gången till sitt mentorprogram.
– Vi kan inte ta emot fler därför att vi lägger ned så mycket tid och engagemang på varje elev, säger Angelica Majoros, en av ägarna till Hot Yoga Stockholm.
Rekryteringen sker bland elever på studion och föregås av många och långa samtal med den blivande yogaläraren. I mentorprogrammet ingår 500 timmar teori, därefter får eleven börja praktisera som lärare, och då med en erfaren yogalärare vid sin sida.
– Bara för att man lärt sig grunderna i teorin, så innebär det inte att man är redo att börja lära ut. Man behöver konstant feedback kring sin undervisning. Utan feedback är det lätt att hamna i mindre bra mönster, det är omöjligt att utvecklas på ett nyanserat sätt. Undervisning handlar om ett livslångt lärande, och i den processen bör man inte vara ensam, säger Angelica Majoros.
Vi råder dig att även be om referenser och ta kontakt med yogalärare som gått den utbildning som du funderar på att anmäla dig till.
Du kan även be utbildaren att redogöra för hur många av de elever som de utbildat som efter utbildningen fått jobb som yogalärare.
Vilken stil ska jag välja
En vanlig väg att gå är att börja med en generell 200-timmarsutbildning och sedan bygga på allteftersom med det du brinner för.
Grundutbildningarna har ofta fokus på hathayoga men väver vanligtvis in element av vinyasa, yin och restorative.
En yogastudio i centrala Stockholm som erbjuder klasser i flera olika yogaformer, förklarar att de har en hathayogautbildning men att deras lärare har rötter i ashtanga, jivamukti, bhakti, kundalini, iyengar och viniyoga.
När Yoga för dig skriver och frågar om det är en ren hathayogautbildning får vi följande svar: ”Den är i basen grundad i hatha, som är grunden till många av de stilar som våra lärare sedan inriktat sig på. Efter vår utbildning kommer du ha fått smaka på många olika stilar, och plocka dina chokladbitar ur kakan, för att sedan kunna hålla klasser från det du tycker är viktigt och har tagit till dig. Du kommer både kunna hålla vinyasa/flow-klasser och relax/restorative-klasser efter utbildningen, och dela med dig av andra saker du plockar upp under utbildningen och blir intresserad av, såsom yoga nidra, meditation och andningsövningar.”
Deras utbildning är Yoga Alliance-certifierande.
Atmajyoti i Stockholm erbjuder i sin 200 RYS-utbildning vad de kallar djup hatha där de lägger extra vikt vid mindfulness/meditation och pranayama. Atmajyoti utbildar dessutom mindfulnesslärare, och har moduler för vidareutbildning till yinyogalärare och gravidyogalärare.
En annan utbildningsanordnare, Axelsons Institute säger att deras utbildning är en ”multistyle-yogalärarutbildning” med fokus på flera olika stilar och principer som hatha, vinyasa, yin, restorative och iyengar. Utbildningen ger dig möjlighet att ansöka om certifieringen från Yoga Alliance.
Yogayama, som har utbildningar i Stockholm, har också fokus på hathayoga i sin 200-timmars grundutbildning. Yogayama erbjuder även en rad fördjupningskurser där du kan bygga på din utbildning till 500-timmarsstandarden. Även Yogayamas utbildningar är Yoga Alliance-certifierande.
Nordiska yogainstitutet Viryayoga är grundat av yogaläraren Josephine Selander, och har flera utbildningsalternativ. Själva grundutbildningen är på 200 timmar och har stort fokus på anatomi, biomekanik, yogans filosofi och historia där flertalet av utbildarna har högskoleutbildning inom respektive område. Utbildningen gör dig till diplomerad viryayogalärare, och som sådan kan du registrera dig som RYT 200. Du som har en Yoga Alliance-godkänd 200-timmarsutbildning från en annan skola, kan välja Nordiska yogainstitutets Bridgeutbildning. Denna utbildning finns från 2020 även som onlineutbildning.
Johanna Alvin och Milla Floryd har en yogautbildning i Göteborg med fokus på vinyasa och berör stilar som anusara, hatha, restorative och yin. De har valt att dela upp sin utbildning i två delar så att de som inte har för avsikt att undervisa endast kan gå en fördjupningsdel för sin egen skull och hoppa över den del som handlar om att undervisa och förmedla yoga till andra. Denna utbildning är Yoga Alliance-certifierande.
Vet du med dig redan från början att du är mer intresserad av en viss typ av yoga som exempelvis kundalini eller ashtanga kanske det är bättre att börja där.
Välja efter lärare
En annan ände att börja resan mot yogalärardrömmen är att följa en viss lärare. För en del kan det vara viktigare att välja en lärare man gillar snarare än en viss stil. Känn efter om detta stämmer för dig.
För populära yogalärare som ofta fyller sina klasser och som märker av en stor efterfrågan på den yoga de utövar, är steget ofta kort till att starta egna yogalärarutbildningar.
Om du exempelvis gillar yogaläraren och författaren Ulrica Norberg och hennes sätt att undervisa kan du gå 500-timmarsutbildningen Yoga for life, som hon håller tillsammans med ett team av lärare och som är Yoga Alliance-certifierande. En styrka med Ulricas upplägg är att hennes team bland annat består av en fysioterapeut, en sjuksköterska och en samtalsterapeut. Utbildningen fokuserar på att du som elev får en egen upplevelse av vad yoga är och hur du kan integrera den i ditt eget liv innan du lär ut den till andra.
Johanna Hector.
Johanna Hector driver sedan 2005 Global Yoga som bland annat erbjuder utbildningar och mentorsprogram. Hos Global Yoga kan du välja hur du vill lägga upp din utbildning och skräddarsy din 200-timmarscertifiering utifrån dina behov och intressen.
Utbildningen varvar fysiska utmaningar med mentala intentioner och tekniker från både öst och väst används.
Du väljer själv om du vill läsa 100, 200 eller 500 timmar och du anses redo att kunna undervisa klasser redan efter cirka två till tre månader.
Monika Björn startade nyligen tillsammans med Peter Niemelä en yogalärarutbildning som hon kallar för Yoga247, bland lärarna återfinns bland andra Sam Aziz.
Både Johanna och Monika har valt att stå utanför Yoga Alliance.
Göran Boll, mest känd som grundare av mediyogan och den som lyckades sprida mediyogan inom den svenska sjukvården, är ännu ett exempel på en namnkunnig yogalärare som nu startat utbildning i ny regi, Göran Boll Yoga, ett projekt för ökat medvetande där yogaövningar och pranayama är några av beståndsdelarna.
Inriktningar
Det kan även vara av intresse att se vad utbildaren erbjuder utöver själva yogaformen. Yoga Devi har exempelvis en ayurvedainriktning i alla sina utbildningar, vilka hålls i Stockholm och Göteborg.
Livshälsa tillhandahåller en holistisk lärarutbildning i My spirit sound yoga med fokus på utveckling, förändring, förbättring och transformation. Utbildningen tar 1,5 år och består av 10 helger i Stockholm och tre retreater i Dalarna.
Försäkra dig om att utbildningen blir av
Då yogan har expanderat under många år, har även antalet yogastudior som tillhandahåller egna utbildningar ökat.
Att hålla i en utbildning är ett krävande åtagande, och även om allt fler nu försöker hålla i utbildningar, så är det långt ifrån alla som lyckas.
Det kan bland annat vara svårt för både etablerade och nystartade verksamheter att få tillräckligt många elever för att kunna genomföra utbildningen.
På Yoga för dig har vi kännedom om flera yogalärarutbildningar som tvingats ställa in på grund av för få anmälningar.
Hur gör du då för att inte riskera att anmäla dig, och planera för, en utbildning som sedan inte blir av?
Någon 100-procentig garanti finns förstås inte.
Även här kan det vara bra att ta referenser och ta del av siffror som visar hur många av dem som utbildat sig där som sedan har fått jobb som yogalärare.
Om du ändå väljer en nystartad verksamhet, som inte kan visa upp referenser eller siffror, så kan det vara av ännu större vikt att du känner förtroende för den som håller i utbildningen. Vad har hon eller han för bakgrund?
Du kan också kräva att i god tid få ett besked om utbildningen kommer att bli av eller ställas in, så att du har tid och möjlighet att hitta ett alternativ.
Yogautbildning utomlands
Du kan även fundera över om du skulle vilja gå din utbildning här i Sverige eller utomlands. Om du vill gå en utbildning utomlands kan det vara bra att kolla upp utbildningen innan och de lärare som undervisar där.
Utbildningar utomlands är ofta kortare och mer intensiva. De kan passa bra om man har möjlighet att släppa allt här hemma och gå ”all in” under en period.
Spridda träffar under året eller mer intensivt
Utbildningarna i Sverige sker ofta under ett år med spridda träffar under året. Det kan passa bra om du vill ha tid att smälta och ta in all ny information och samtidigt fortsätta att jobba.
Men även helt andra upplägg finns. Yogansas ashtangayogautbildningar som leds av Anders Asker, hålls under tre intensiva moduler på sommaren i Stockh0lm.
Budget
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är vilka ekonomiska resurser du har. Många utbildningar kostar mellan 35 000 och 53 000 kronor.
Att gå en yogalärarutbildning innebär en investering och kunskapen du får där kan du ha med dig hela livet, men alla har inte så mycket pengar att lägga.
Studiemedelsberättigad utbildning
Om du inte har tillräckligt med pengar för att gå någon av de mer etablerade yogalärarutbildningarna kan du undersöka om det finns andra vägar att gå. Bromma folkhögskola har exempelvis en ettårig utbildning till yogalärare som är studiemedelsberättigad och kostnadsfri förutom materialkostnader.
Högskolan har endast en lärare, Pablo Romero, och enligt honom utgår undervisningen från hatha, vinyasa, yin och en hel del annan ”embodiment practice” som qigong, kontaktimprovisation och thaiyogamassage. Utbildningen är inte Yoga Alliance-certifierande men du får ett diplom samt intyg för ”Medicin 1” som ger dig behörighet att gå vidare och utbilda dig inom mediyoga, enligt Pablo Romero.
När är jag mogen att bli yogalärare?
Att vara yogalärare handlar om mycket mer än att instruera i andningsteknik och yogapositioner.
Men hur vet utbildaren att en elev är redo att gå en yogalärarutbildning, och hur vet du som elev att du är redo att bli yogalärare?
Det finns inget enkelt svar på dessa frågor. Att utbilda sig till yogalärare handlar om att ta yogans budskap till sig, och att vara villig och redo att dela med sig av det till andra.
När tiden är mogen så kommer du sannolikt att känna det.
Annons:
Många utbildare håller i informationsmöten inför sina utbildningar, ofta i samband med att en eller flera av de ansvariga utbildarna då guidar i kortare pass.
En utbildare som jobbar på det sättet är Inbalance Yoga i Stockholm, som har en 200 timmars utbildning i ashtanga/vinyasa flow.
– Vi håller i dessa pass dels för att eleven ska känna in hur det är hos oss, det handlar bland annat om personlig kemi, men också för att vi ska se att eleven är redo, säger Naomi Grosin, som driver Inbalance Yoga.
Hon menar att det avgörande inte är hur vig eller stark en elev är, utan att hon och andra utbildare kan se att det finns en grundläggande förståelse hos eleven och att yogan är något mer än bara sporadisk träning för eleven.
Fördjupning utan att bli yogalärare
Många vill fördjupa sig inom yoga utan att för den skull bli yogalärare.
Om man vill gå en yogalärarutbildning för sin egen utvecklings skull, snarare än att ha som mål att bli verksam yogalärare, är det också av mindre vikt var man befinner sig på sin yogaresa, och vilken bakgrund man har, när man börjar utbildningen.
Av den anledningen har också många studios ändrat namnen på en del av sina utbildningar, från yogalärarutbildning till fördjupning.
Idén om att du måste vara perfekt
Kanske tänker du att du måste vara perfekt och utan fel för att gå en lärarutbildning och börja undervisa. Så är inte fallet. Ingen är felfri och perfekt. Inte ens lärarna.
Vi har en tendens att tro att våra lärare är allvetande gudar, men de är inte mer än människor.
Tänk hellre att du ska använda det du har och släpp taget om identifikationen med din egen prestation och att du måste vara på ett visst sätt.
Du är du. Det finns ingen annan som kommer att lära ut yoga på exakt det sätt som du kommer att göra, om du skulle vilja undervisa. Även om du utbildar dig till lärare kommer du också fortfarande att vara elev, vi blir aldrig helt fullärda och det är en del av processen.
Känn in, testa och fråga yogalärare om tips och råd
Det är en konst i sig att välja rätt yogalärarutbildning och många olika faktorer att ta hänsyn till. Du kanske inte kan få allt du önskar med en gång. Känn in, googla runt, testa olika stilar och lärare. Tveka inte att fråga yogalärare om deras bakgrund, deras livsval och resa – du kan vara övertygad om att de gärna delar med sig.
Gör din research väl, det ökar chanserna till att du blir nöjd med din utbildning. Och kom ihåg T. K. V Desikachars ord, det ena kommer att leda dig till det andra.
Ofta börjar man med en stil och fortsätter att utbilda sig vidare. En grundutbildning gör dig inte till expert i alla olika stilar men den kan ge dig tillräcklig kunskap för att börja undervisa, sedan kan du bygga på med mer utbildningar och fördjupa dina kunskaper.
Yoga är en resa in i dig själv, du kanske hittar sidor hos dig själv som du inte visste fanns. Följ din inre kompass och lita till att den kommer att vägleda dig rätt.
Yogalärarutbildningar som vi kan rekommendera:
- Yogaskolan – erbjuder en bred kursverksamhet med yoga som friskvård och rehabilitering mot olika målgrupper, individuella konsultationer samt undervisning på skolor och företag. Yogaskolan har verksamhet i Östersund, Stockholm och Karlstad. Yogaskolan bedriver också en treårig yogalärarutbildning i Stockholm, samt vidareutbildningar för yogalärare i Sverige, Finland och Estland.
- Göran Boll Yoga – erfarenhet, kunskap och personligt engagemang som sticker ut. Göran Boll har även grundat mediyogan och etablerat yogan inom den svenska sjukvården.
- Global Yoga – grundat av bland andra Yogapanelens Johanna Hector (se hennes film om humle-andning), ger möjlighet att forma individuellt anpassad utbildning.
- Hot Yoga Stockholm – drivs av Angelica Majoros och Johanna Horisk och har prisats för integritet och ett långtgående skadeförebyggande arbete.
(Vill du finnas med här – kontakta redaktionen på info@yogafordig.nu)