Yinyoga
Precis som alla andra yogaformer innehåller yinyoga olika kroppspositioner, medvetna andetag och meditationer, men med den skillnaden att allt görs väldigt långsamt - varje position ska ofta hållas mellan två till fem minuter.
Känner du dig öm och stel i vissa delar av kroppen? Då kan yinyoga vara värd att testa. Med sina lugna rörelser och djupa andetag gör den underverk med även den mindre vige.
Stanna upp med yin och yang
Yinyogan har blivit mycket populär under senare år vilket visar att många av oss har ett behov av att stanna upp, även på yogamattan.
Idag talas det ibland om att vi lever i en ”yang-värld” där mycket handlar om prestation, att göra karriär, vara stark och driven. Ständigt uppkopplad. Detta kan skapa mycket stress. Stress i sig är inte farligt, kortvarig stress kan till och med vara vår vän och hjälpa oss att fokusera och få saker och ting gjorda. Problemet uppstår när vi inte får tid för återhämtning och stressen blir långvarig. Det är här yinyoga visat sig fungera så bra genom att hjälpa oss att vila, släppa på spänningar och komma ner i varv.
Kommer från hathayogan
Yinyoga är en lugn och vilsam form av yoga som har sitt ursprung i klassisk hathayoga, kinesisk medicin och mindfulness. Yogaformen utvecklades av en man som heter Paul Grilley och kallades från början för ”daoist-yoga”.
En stilla, lugn och mjuk form av yoga
När du hör ordet yin tänker du kanske samtidigt på ordet yang? Det är inte så konstigt då man brukar säga att det ena inte kan existera utan det andra. Alltså inget yin om det inte finns något yang och tvärtom. I det här sammanhanget står yin för avslappning, vila, lugn, mjukhet, stillhet, tystnad, långsamhet och att bara vara medan yang representerar motsatsen, det vill säga prestation,fart, styrka, görande, drivkraft och målmedvetenhet.
Yin och yang, som kommer från den kinesiska läran om dao, som kan översättas med en väg att följa, eller en guide.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Under ett yinyogapass utför man ett antal enkla rörelser sittande eller liggande på golvet, för att stretcha höfter, benmuskler och ryggrad.
Yinyogan har blivit mycket populär under senare år vilket visar att många av oss har ett behov av att stanna upp, även på yogamattan.
Fördelar med yinyoga
- Yinyoga ger starkare och mer flexibla leder.
- Yinyoga är ett bra komplement till annan fysisk träning som löpning, styrketräning eller cykling.
- Yinyoga passar alla.
- Yinyoga är särskilt effektiv för stela kroppstyper.
- Yinyoga hjälper olika sjukdoms- och skadetillstånd som tex ryggont, knäproblem, nackproblem.
- Yinyoga är stressreducerande.
- Yinyoga mjukar långsamt upp stela höfter, fram- och baksida lår samt ryggrad.
- Yinyoga lugnar sinnet.
- Yinyoga ökar flöde av energi och livskraft, prana.
Här kan du ta del av klassen Yinyoga för vardagsstunder.
Yinyoga än enkel yogaform
Oavsett om du kommer hem direkt från jobbet iklädd kostym eller jeans, kan du med fördel slänga dig ner på den sköna sovrumsmattan och med lätthet göra ett par övningar, det behövs inga träningskläder för att klara av att göra yinyoga, bara en mjuk matta och ett par kuddar som du kan förstärka stretchen med.
Yinyoga kan fungera bra som komplement till annan träning som löpning, styrketräning eller cykling.
Yinyoga härstammar från hathayoga
Rörelserna i yinyoga härstammar från hathayogan, men har fått andra namn som exempelvis Sälen, Trollsländan, Fjärilen. Att positionerna i yinyoga har fått engelska och svenska namn till skillnad från hathayogans traditionella namn på sanskrit beror på att det finns en annan tanke kring hur de skall utföras. I yin är det mindre eller inget fokus på hållningslära eller ”alignment” som det brukar kallas och vi släpper taget om tanken om att en position ska se ut på ett visst sätt och går mera på hur det känns att befinna sig i den. Positionerna används för att komma in i kroppen istället för att pressa in kroppen i en position som ska se ut på ett visst sätt, eller som Bernie Clark skriver i boken ”The complete guide to yinyoga”:
”We don’t use our body to get into a pose, we use the pose to get into our body”.
Vissa ställningar kan utföras även i sängen eller i soffan. Naturligtvis är det bekvämare med mjukare kläder och ibland mer praktiskt med en ullmatta särskilt avsedd för yoga, men enkelheten i yinyoga är just dess särskilda charm.
Redskap som du kan använda i yinyoga
Har man spenderarbrallan på kan man även investera i ett par yogablock, en meditationskudde, ett cylinderformat bolster och ett bälte för att underlätta i vissa töjningar. Men, det är som sagt inte på något vis ett måste.
Yinyoga är bra för att komma ner i varv
Alla som provat yinyoga vet att den är bra att göra för att komma ner i varv. Ordentligt. Varje töjning blir en meditation där tid och rum flyter iväg samtidigt som kroppens så kallade yinpartier såsom bindväv, ligament, leder och inre organ får ökad rörlighet och utrymme. Kroppens energikanaler, de så kallade meridianerna, stimuleras också. Till skillnad från de flesta andra yogaformer låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning i flera minuter och praktiserar medveten närvaro, mindfulness. Efteråt känner du dig avslappnad, fridfull och tillfreds.
Att tänka på när du utövar yinyoga:
Yinyoga passar att göra när du känner dig stressad, stel, har sömnproblem, ångest, långvarig smärta, huvudvärk med mera.
Tänk på det här innan du börjar:
- Ta dig lugnt in i positionen till dess att du hittar ett lagom motstånd där du kan stanna en längre stund.
- Var så avslappnad som möjligt i positionerna.
- Lyssna på kroppen och gå varsamt fram, börja med en kortare tid i positionen för att sedan utöka den.
Vill du bli yinyogalärare?
Vill du fördjupa dig i yinyoga, och kanske ta steget till att bli yogalärare, rekommenderar vi att du först läser vår artikel om fördjupningar och att tänka på när du ska välja yogalärarutbildning, och sedan även artikeln om att bli lärare i yinyoga.
Yinyoga med Ulrica Norberg
Det här är ett pass som du kan avnjuta dagar då det är mycket runtomkring dig, efter en intensiv arbetsperiod, när du kommer hem från jobb och det tjuter i öronen och spänningar vittnar med sin närvaro i kropp och sinne.
Framför dig har du 45 min återhämtning.
För att veta hur länge du ligger i respektive position, rekommenderar vi dig att använda en timer. Sätt gärna på behaglig, lugn musik och tänd några ljus. Gör det mysigt omkring dig.
1. Barnet
Ställ dig på alla fyra och rör på dig en stund tills du känner att du ”landat på mattan”. För sedan sittbenen mot hälarna och håll armarna framför dig. Låt armbågarna vila emot underlaget och placera armarna bredare isär tills dina axlar lättare kan slappna av. Du kan även separera benen, alternativt föra dem samman för att skapa bättre avspänning i bäckenet.
Känn att du kan andas långa djupa andetag obehindrat. Om inte, justera din position. Om du får ont i knäna så kan du lägga dig på rygg och krama om dem, men lägga huvudet i mattan och låta benen slappna av. Slut nu ögonen och börja fokusera på långa, djupa andetag. Ligg i positionen i 5 minuter. Kom därefter långsamt ur positionen tillbaka till alla fyra och rör på ryggen en stund tills du känner att viss stelhet luckras upp.
2. Sfinx
Kom ner på mage och placera armbågarna framför dig så att hela magen kan ligga i mattan. Gunga benen och höften sida till sida ett par gånger för att slappna av mer i ben och fötter. Mjukna i axlar och bröst och lyft bakhuvudet något så att hakan sänks. Sätt timern på 5 minuter och styr nu andningen ner emot magen. Andas långsamt.
Du kan nu börja lyssna mer på dina andetag och låta dem vara långsamma och ”fylliga”, vilket innebär att du andas in långsamt tills det säger stopp (utan att forcera), håller någon sekund, och sedan andas ut stillsamt och håller någon stund. Upprepa dessa mer mättade andetag i ett par minuter.
Efter att din timer gjort dig påmind om att du legat i positionen i 5 minuter, sänker du sakta ner bröstet mot golvet och lägg huvudet åt ena eller andra sidan och andas in i bröstet en stund. Återgå sedan till alla fyra och rör på ryggraden alternativt gör Katten-kon eller Hunden, om du kan de övningarna.
3. Kattens svans
Kom sedan ner och lägg dig på höger sida. Placera huvudet på höger arm och dra upp knäna mot magen. Sträck sedan ut häger ben och låt det dra sig bakom kroppen. Böj sedan på höger ben och fånga in foten med vänster hand tills du känner att du får kontakt på framsida lår/ljumske.
Andas nu mot mattan och försök att slappna av i handen som håller i foten, i käken och i bäckenet. 2,5 minuter. Kom sedan försiktigt ur positionen och rulla över på motsatt sida och upprepa samma sak på den sidan. 2,5 minuter. Återgå igen till alla fyra, Katten- kon eller hunden som motpolsrörelse.
4. Trollsländan
Sätt dig ner och sprid ut benen åt sidorna. Slappna av i fötterna och benen efter bästa förmåga. Sitt gärna på en filt eller kudde för att låta bäckenet tippa något framåt. Sätt i händerna bakom dig, speciellt om det drar mycket i insida lår, eller framför dig tills du får lite kontakt med insida lår.
Du vill inte att det ska strama för mycket, utan du ska kunna slappna av i benen. Mjukna sedan i bröstet och ta någon av varianterna på bilderna. 5 minuter med långa djupa andetag. Kom sedan långsamt tillbaka till sittande och rör lite på ryggraden en stund.
5. Skosnöret
Sitt på filt eller kudde och korsa benen och för fötterna emot utsidan av höften. För känsliga knän, testa att göra detta på ryggen eller hitta ett annat alternativ där du får kontakt på utsida höft/säte. Sitt i 2,5 minuter på vardera sida med långa, djupa andetag.
6. Savasana
Kom sakta ner på ryggen, sprid ut armar och sära på benen. Om du har känslig ländrygg, placera ett bolster under benen. Lägg en filt under huvudet om du har känslig nacke. Svep gärna en skön filt över dig. Slut dina ögon och ta en lång och djup inandning. Andas ut med öppen mun som en suck och känn hur du smälter ner i underlaget. Glid in skinkorna under bäckenet och skulderbladen in under bröstkorgen. 7-10 minuter.
Rulla över på höger sida och kom sakta upp till sittande när du känner dig redo. Placera händerna emot varandra framför dig och tacka sig själv för stunden; Namaste.
Lästips
– Yinyoga för ökad cirkulation och smidighet, av Ulrica Norberg
– Vila dig i form med yinyoga, av Magdalena Mecweld
– Yinyoga en väg mot stillhet, närvaro och frid, av Elisabeth Andersson
– Yin Yoga: Principles and Practice, 10th anniversary edition, av Paul Grilley
– Insight Yoga, av Sarah Powers
– The Complete Guide to Yin Yoga: the Philosophy & Practice of Yin Yoga, av Bernie Clark