Hathayoga

Hathayoga kan sägas vara en av de allra äldsta yogaformerna, varifrån alla andra metoder härstammar, och där huvudsyftet är att skapa en inre balans. Stavelsen ha betyder solen, och tha månen.

Hathayoga lockar med lugna och mjuka rörelser till en skön stund på mattan. Tillsammans med meditation och andningsövningar hjälper den dig att hitta ett inre lugn.

Här kan du se filmen i valfritt format.

Skapar balans mellan de maskulina och feminina krafterna

Denna form av yoga strävar efter att balansera solens och månens energi för att finna ett inre lugn och är även kallad kraftens yoga, eftersom man genom de olika yogapositionerna vill skapa balans mellan de maskulina och feminina krafterna.

Obereonde journalistik i yogans värld

Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.

Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!

Hathayoga är föregångare till alla former av yogautövning

hathayoga utövas i en yogastudio

Ordet hathayoga användes först i Hathayoga Pradipika, en skrift om yoga från 1500-talet. Ur hathayoga har flera av de moderna formerna av yoga vuxit fram som till exempel Bikramyoga och ashtanga vinyasayoga.

Yogans huvudformer

Rajayoga – den kungliga yogan
Att med hjälp av meditation och andra övningar försöka nå slutlig upplysning.

Hathayoga – kraftens yoga
Fysisk och psykisk kontroll med asanas (yogapositioner) och pranayama (andningsövningar).

Karmayoga – handlingens eller arbetets yoga
Gärningar med ett gott syfte och utan egenintresse.

Bhaktiyoga – kärlekens yoga
Respekt och vördnad för allt levande. Ordet bhakti syftar på kärlek och hängivenhet.

Jnanayoga – kunskapens yoga
En väg till befrielse genom insikt om att vi är en del av världssjälen.

Så utövas hathayoga

Ett hathayogapass innehåller fysiska rörelser i mycket mjuka former som i sin tur kombineras med meditation och andningsövningar. Syftet med övningarna är att balansera samman kraften som kommer från ha – solen, och tha – månen. Positionerna i hathayoga har alltså motsatta energier som stimuleras när man öppnar och stänger muskulatur och leder.

Detta gör att kroppen blir mjuk, stark och flexibel genom regelbunden träning. Intensiteten under passet är lugnt och positionerna utförs under längre tid än vad man gör i många andra mer dynamiska och fysiska yogaformer.

Därför ska du välja hathayoga

Om du är intresserad av en lugnare form av fysisk träning så passar hathayogan alldeles utmärkt. Den blandar samman enklare andningsövningar, stretchande och stärkande positioner samt sittande meditationsställningar. Den går även att anpassa med hjälp av klossar, band och kuddar.

Vad är hathaflow?

Hathaflow är en flödande och dynamisk yogaform där man utgår från grunderna i hathayoga. Skillnaderna är att passet är uppbyggt som ett enda flöde och att yogaläraren har satt samman en egen kombination av rörelser som förändras inför varje ny klass. Dessutom arbetar man med ett särskilt fokus, eller en intention, på varje position.

Fördelar med hathayoga och hathaflow

Forskning visar på flera fördelar att utöva hathayoga, bland annat lindring av ångest.

  • Bättre sömn
  • Starkare muskler
  • Smidigare kropp
  • Avstressande
  • Bättre koncentration
  • Större handlingskraft

Vill du fördjupa dig i hathayoga och bli yogalärare?

Vill du fördjupa dig i hathayoga, och kanske ta steget till att bli yogalärare, rekommenderar vi att du läser vår artikel om fördjupningar och att tänka på när du ska välja yogalärarutbildning.

Prova på hathayoga – öka cirkulationen och släpp på spänningar

För att få en bra start på dagen kan det här hathayogapasset med fördel utövas på morgonen före frukost.

Yogaläraren Viktor Frih guidar dig här genom ett enkelt hathayogapass på cirka 45 minuter. Fokus ligger på att öka cirkulationen och släppa på spänningar genom att synkronisera andning och rörelse. Prova gärna att utöva yogapasset på morgonen, det blir en fin förberedelse och grund för hela dagen.

hathayoga

Börja gärna passet med att sitta ner med benen i kors, rak rygg, blunda och fokusera på andningen för att komma ner i varv och få kontakt med din kropp.

hathayoga

Nedåtgående hund

Sätt ner tårna i mattan, flytta händerna en bit framför axlarna och skjut ifrån med händerna. Lyft knäna från mattan, sträck sittbenen upp mot taket, med raka armar och blicken ner mot naveln. Sträva efter en lång rak rygg.

hathayoga

hathayoga

Katt och ko

Stå på alla fyra, med rak rygg, knäna rakt under höfterna och händerna under axlarna. Håll nacken neutral och blicken snett ner mot golvet. Andas in och lyft sittbenen och bröstkorgen, så att magen kan sjunka ner mot golvet. Lyft samtidigt upp huvudet och titta rakt fram. Andas ut, runda ryggen upp mot taket och tippa huvudet nedåt.

hathayoga

Trebent hund

Andas in och lyft höger ben bakom dig, upp mot taket. Andas ut och kliv fram med höger fot mellan händerna. Andas in och för armarna framåt och uppåt i en båge.

Låt blicken sträva uppåt och kom in i en lätt bakåtböjning.

Andas ut, ta ner armarna samma väg och placera dem i mattan.

Andas in, kliv tillbaka till en planka med en rak linje från toppen av huvudet till hälarna med händerna rakt under axlarna och blicken snett fram i golvet. Överarmarna är roterade så att armbågs­vecken pekar framåt. Sug in naveln mot ryggraden, lyft knävecken uppåt och pressa hälarna något bakåt.

Andas ut, böj armbågarna tätt intill sidan av kroppen, var noga med att bara komma halvvägs ner så att axeln aldrig kommer djupare ner än armbågen.

Andas in till uppåtgående hund, där bröstkorgen strävar framåt, uppåt och samtidigt breddar bröstet. Vänd blicken något upp, undvik att lyfta axlarna mot öronen och undvik även att spänna sätesmuskulaturen. Pressa fotryggen neråt i mattan och lyft på så sätt knävecket uppåt. Vi skapar på så sätt styrka och stabilitet i framsida lår.

Andas ut och kom tillbaka till nedåtgående hund. På inandningen, lyft det vänstra benet upp bakom dig, mot taket, och inled på så sätt sekvensen på din vänstra sida. Repetera tills det känns varmt och skönt och avsluta med att kliva fram till stående framåtfällning.

hathayoga

Stående framåtfällning

Fötterna parallella och brett isär. Om du är väldigt stel i baksida lår kan du behålla lite lätt böjda knän och på så sätt lättare hitta en framåttippning i bäckenet.
Slappna av i nacken och låt huvudet hänga tungt ner mot golvet.

Ta tag på insidan av motsatt armbågsveck och sträck armbågarna mot golvet. En känsla av att förlänga överkroppen bort från underkroppen. Håll kvar i cirka 20 andetag. Kom sedan kota för kota upp till stående där du hittar in i tadasana eller bergsposition.

hathayoga

Bergspositionen

Stå med kroppen i en lodrät linje och hitta en lätt anspänning i framsida och baksida lår. Sug in naveln mot ryggraden, för ihop skulderbladen och sänk axlarna. Sträck fingertopparna ner mot mattan.

hathayoga

Triangeln

Kliv brett isär med fötterna. Rotera vänster fot 90 grader åt sidan och häger fot 30 grader i samma riktning. Vänster häl bör vara i linje med hägra fotvalvet. Lyft armarna vågrätt och sträck dig åt vänster. Skifta samtidigt höften åt häger och sänk sedan vänster hand ned till smalbenet samtidigt som du sträcker höger arm upp mot taket. Föreställ dig att du blir tvådimensionell så att kroppen är på en och samma linje.

Om det känns bra för nacken, vänd blicken mot höger tumme och jobba sedan successivt med att rotera bröstkorgen upp mot taket.

hathayoga

Tornet/bredbent framåtfällning

Stå med fötterna brett isär och fläta ihop fingrarna bakom sätet. Andas in, lyft bröstkorgen och vänd blicken uppåt. Andas ut och fäll fram ifrån höftleden med bibehållen bredd över bröstet. Pressa ihop skulderbladen och sträva successivt med att sträcka armarna bakom huvudet. Slappna av i nacke och axlar.

Övergång till nästa position. På inandning räta på ryggen och titta framåt. Placera händerna i mattan, varpå du roterar vänster fot framåt och promenerar med händerna till mattans framkant. Bibehåll vänster knä rakt ovanför vänster häl och händerna på insidan av foten, alternativt kom ner på underarmarna.

hathayoga

Ödlan

Väl inne i positionen, lyft höger knäveck och pressa höger häl något bakåt. Känn efter så att du inte skapar anspänning i nacken utan håller den mjuk och avslappnad.
Kom tillbaka upp på händerna till nedåtgående hund för att sedan kliva fram med höger fot för att göra samma position på höger sida.

hathayoga

Roterad sidovinkelställning

Kom upp på händerna från ödlan och placera det bakre knät i mattan. För över kroppen till lodrätt läge, andas in och sträck upp vänster arm. Andas ut, kroka höger armbåge på utsidan av vänster knä och räta på armbågen. Placera höger hand på utsidan av vänster fot, därefter lyft det högra knät från mattan tillsammans med den vänstra armen. Om det känns bra för nacken, vänd då blicken mot vänster tumme. Väl inne i positionen vänd bröstkorgen upp mot taket, lyft det högra knävecket uppåt och sträva med höger häl bakåt. Byt till motsatt ben genom att kliva bak igen till nedåtgående hund.

hathayoga

Duvan

Placera höger knä vid höger hand och den högra foten en aning mot den vänstra handen (beroende på rörligheten i höften). Stanna några andetag och fäll sedan framåt med rak rygg från höften. Antingen hela vägen ner vilandes på armbågarna eller hela vägen ner och vila pannan i golvet. Bibehåll parallella höfter med muskulaturen avslappnad.

hathayoga

Happy baby

Ligg på rygg. Håll skenbenen i lodrät position och sträva med knäna ner mot mattan på sidorna om kroppen. Bibehåll bäckenets baksida kvar i mattan. Håll positionen stadigt i upp till en minut. Släpp sedan fötterna tillbaka till golvet med en utandning och vila under några andetag.

hathayoga

Död mans ställning (shavasana)

Placera fötterna ungefär lika brett som mattan och tillåt fötterna att falla utåt sidorna. Vänd handflatorna uppåt och en bit utanför höfterna. Slappna av i ländryggen och bak i nacken genom att föra hakan in mot bröstet. Ta ett par djupa andetag genom att dra in luft genom näsan och ut genom munnen. Ligg sedan och bara slappna av i cirka tio minuter.

Fyra tips när du utövar hathayoga

  • Tänk mer på hur det känns i positionerna än hur det ser ut när du utför dem.
  • Stressa inte in i en rörelse, utan låt rörelserna vara mjuka och följsamma.
  • Lyssna på kroppen och överskrid  inga gränser.
  • Styr gärna andningen till de områden där du har mest motstånd i kroppen.
Redaktör