Yoga online – stor guide: Att tänka på när du väljer yogaklass på internet
Allt fler meditationsinstruktörer, yogalärare och yogastudios kompletterar sina vanliga klasser med livesändningar och andra former av yoga online.
Yoga online kan vara ett sätt att fortsätta ha kontakt med lärare och utöva yoga även i tider då vi behöver stanna hemma och isolera oss.
För dig som aldrig testat yoga men som är nyfiken och vill veta mer, går det också bra att testa för första gången hemma i ditt eget vardagsrum.
Oavsett var du befinner dig på din yogaresa erbjuder yoga online många möjligheter.
Var hittar jag yoga online?
Många studios erbjuder nu en valbar kombination av att både kunna yoga på plats i studion och online, alltså att du som deltagare kan välja det som passar dig bäst. Det gör det möjligt för dig som inte vill gå till studion att fortsätta yoga med din favoritlärare, precis som vanligt, om än på distans.
Vissa studios och lärare streamar sina klasser live utan att sedan spara inspelningarna. I dessa fall måste du passa klockslaget för sändningen. Andra väljer att låta klasserna finnas kvar så att du kan se dem om och om igen.
Kan räcka med duktig instruktör
Den tekniska utvecklingen har gått fort inom det här området. Där det tidigare krävdes en professionell studio och professionella filmare, kan det idag räcka med en riktigt duktig instruktör, en smart telefon och ett och annat knep för att uppnå fullt tillräckligt god kvalitet.
Här på Yoga för dig hittar du flera online-klasser med de vanligaste yogaformerna. Klasserna leds av några av de främsta yogalärarna i Sverige och erbjuder dig en möjlighet att börja praktisera yogaformer som hathayoga, mediyoga, kundaliniyoga, anusarayoga, andningsövningar av olika slag och mindfulness.
Det finns även företag som valt att enbart rikta in sig på yoga online och som har byggt upp ett helt videobibliotek och kursutbud online.
I slutet av den här artikeln finner du aktörer som på ett eller annat sätt erbjuder yoga online.
Vad krävs för att yoga online?
Egentligen behövs bara en dator, surfplatta eller mobiltelefon och uppkoppling till internet. Men för att upplevelsen ska bli bra bör du se till att vara någorlunda ostörd så att du kan slappna av och fokusera inåt.
Beroende på vilken typ av yoga du ska göra kan det vara bra att ha några hjälpmedel till hands så som ett par klossar, bälte, filtar och kuddar men det är absolut inget måste. Använd det du har hemma, böcker utgör ett bra substitut till klossar och en scarf kan fungera som ett bälte eller ögonkudde.
Men du kommer långt med bara en yogamatta och bekväma kläder. Om du inte har en yogamatta kan en vanliga matta, liggunderlag eller att vara ute i gräset fungera minst lika bra.
Yoga handlar om dig och din upplevelse, inte vilka redskap du har hemma.
Många fördelar med att träna yoga på distans
Det sägs att det finns lika många yogastilar som det finns människor. Onlineyoga kan inte räknas som en egen stil men den ger möjlighet för utövaren att testa flera olika former av yoga och lärare.
Även om det idag finns betydligt fler yogastudios än för 10-20 år sedan så kan utbudet fortfarande vara kraftigt begränsat om du exempelvis bor på landet eller i en liten stad.
Det kan också vara så att du inte alltid kan avsätta den tid det tar att bege sig till en studio.
Annons:
Många känner dessutom en tvekan inför att gå in i en yogastudio – man kanske aldrig tidigare har varit i en sådan miljö, och man känner ingen där sedan tidigare. Tack vare yoga online kan tröskeln till att ta sig in i en studio sänkas genom att man kan prova att yoga hemma via sin dator, telefon eller surfplatta först och sedan ta mod till sig att besöka en studio.
Rädsla att uppfattas som annorlunda
Vi vet också att en del drar sig för att gå in i en studio på grund av att de är oroliga att uppfattas som avvikande på grund av exempelvis övervikt, ålder, stelhet eller kön.
Med yoga online behöver ingen känna att han eller hon kommer utsättas för andras blickar eller fördömanden.
Stor valfrihet – en yogaklass på egna villkor
Att yoga online ger dig också fördelen att du kan yoga helt på dina egna villkor, var som helst och när det passar dig (om du inte väljer en livesänd yogaklass som bara går en specifik dag och tid). Om du väljer att yoga online hemma kanske det även finns andra familjemedlemmar som kan tänka sig att vara med. Dessutom kan du välja vilken musik du vill ha i bakgrunden eller kanske låta det vara helt tyst.
Du har också friheten att välja om du vill att de andra ska se dig eller inte.
En annan fördel med yoga online är att du kan trycka på pausknappen när du vill, exempelvis om du behöver uppsöka badrummet, vill stanna i en position längre eller helt enkelt vill avsluta klassen tidigare. Valet är helt och hållet ditt.
Livesändningens nerv
Med det sagt bör samtidigt påpekas att det under livesända klasser kan uppstå en nerv och spänning som sparade onlineklasser i vissa fall kan sakna.
En livesändning är en livesändning och vad som helst kan hända, både för läraren och för dig som elev. En omständighet som i sig kan bidra till en ödmjuk inställning.
Bilden här ovan föreställer yogaläraren Cecilia Götherström som höll en uppskattad livesänd yogaklass från sitt hem i Nederländerna, mitt under coronakarantänen där. Det var en del strul med uppkoppling och sändning, och hon fick pröva sig fram – men till slut med sändningen av.
Se till att yogan blir av
Valfriheten kring yoga online, att du kan anpassa den efter dina förutsättningar, kan också göra det enklare att skapa en bra rutin där yoga blir en naturlig del av din vardag. Den bästa träningen är den som faktiskt blir av och även så lite som fem minuter om dagen räknas. Även tre andetag. Och några gånger i veckan är bättre än ingen gång alls. Yoga i sig självt är inte viktigt. Ditt liv är viktigt och de effekter som yogan ger utanför yogamattan. Så anpassa och känn in vad du behöver.
Det finns fördelar med alla yogaformer.
Det gäller bara att matcha form med syfte och behov, alltså att välja en klass som ger dig just det du behöver.
Testa dig fram och var nyfiken.
Kan vara sunt att ta en paus i relationen med yogaläraren, säger Veronica Jäderlund. Foto: Malin Wittig
Går jag miste om något väsentligt om jag enbart lär mig att utöva yoga på distans?
Inom yogan brukar betydelsen av en öppen och ömsesidig relation mellan lärare och elev lyftas fram. Vi människor är trots allt sociala varelser.
Men för att relationen ska vara fruktbar måste det finnas en balans mellan läraren och eleven. Tyvärr kan vi konstatera att det finns många exempel som visar att relationen inte varit ömsesidig.
Vi frågade Veronica Jäderlund, en av de nominerade till Årets yogalärare, vad hon tror händer med den relationen när yogan sker på distans.
– Jag tror att det kan vara sunt för relationen om jag ska vara helt ärlig. Jag har sedan jag började yoga känt motstånd till gurugrejen. Vi har på senare år sett hur det tänket och den traditionen har skapat beroenderelationer mellan elev och lärare, samt varit grogrund för övergrepp. När det skapas avstånd måste eleven ta mer ansvar för sin egen praktik och utveckling, vilket också ger mer möjlighet för reflektion och introspektion om vad hens sanning och väg fram är.
Ensamt att yoga själv
Även om du kan kommunicera med din yogalärare online så kan det ändå kännas ensamt att träna yoga själv. Genom att enbart yoga online går du miste om gemenskapen som du får om du går på yogaklasser tillsammans med andra yogisar.
– Att sända live ser jag som ett komplement, det är verkligen en helt annan sak än att dela energi, utrymme och så i samma lokal. Men det är intressant, det är annorlunda och även kul att få flytta hem i folks vardagsrum då och då, säger Angelica Majoros, som driver en yogastudio i Stockholm och även är med i Yoga för digs panel med experter inom yoga, meditation och ayurveda.
Många uppskattar att kunna småprata före och efter passen, bland annat för att kunna diskutera erfarenheterna av lektionerna med andra. En del vill också börja med yoga just för att träffa nya människor och få nya bekantskaper.
Vilken teknik fungerar bäst?
Med Youtube, Vimeo, Skype, Whatsapp, Zoom, Facebook och Instagram och ytterligare en mängd tjänster sänds yogaklasser live idag. I många fall sparas de och kan användas långt efter att sändningen upphört.
För dig som elev och utövare ska det helst inte spela någon roll vilken av tjänsterna som yogaläraren eller studion använder.
Vi kan se att många program är tillräckligt bra för att lärarens budskap ska gå fram.
Det viktiga är att läraren kommunicerar och är tydlig med hur du ska gå tillväga så inte tekniken blir ett hinder för att delta.
Ska jag låta läraren se mig, och ska jag låta andra på den livesända klassen se mig?
Flera program som används vid livesända klasser tillåter läraren att få upp en bildruta med den uppkopplade eleven. Detta har uppenbara fördelar, då läraren på det sättet kan korrigera eleven och ge råd och tips, som under en yogaklass i en studio.
– Jag ser alla elever på skärmen i små videorutor. De kan välja om de vill bli sedda eller inte. Alla som väljer att bli sedda kan då se varandra, som i en yogasal om man nu skulle titta runt. Det är dock endast min röst man hör, annars skulle det bli lite rörigt, säger Angelica Majoros.
Du avgör själv om du vill att andra ska kunna se dig eller inte.
Hur är det med skaderisken?
Självklart kan du få skador av att yoga online liksom på en fysisk klass i en studio, framförallt om du gör mer dynamiska och snabba sekvenser utan att lyssna in kroppen.
Yoga för dig har skrivit många artiklar om skaderisken inom yoga och lyfter ofta frågan om skadeförebyggande och skadefri yoga i våra intervjuer med yogalärare.
Känner du dig osäker, och vill att en lärare ska se dig, så ska du välja livesända klasser med den valmöjligheten.
Angelica Majoros föresopråkar assistans via muntliga instruktioner.
Assistering på distans fungerar
Dessutom finns det många andra sätt att korrigera eleverna på än fysisk beröring, exempelvis muntligt eller genom att själv visa hur en position kan se ut och vilka alternativ som finns. Läs gärna Angelica Majoros krönika ”Måste läraren ta på elever i yogaklasser”.
Om du tillåter läraren att få upp en bildruta med dig medan du yogar kan läraren korrigera dig nästan på samma sätt som om ni befunnit er i samma rum.
Vad kostar det att träna yoga online?
Priserna varierar stort, allt ifrån gratisklasser, eller så kallade donationsklasser där du ger det du vill och har möjlighet, till flera hundra kronor per tillfälle. Vid donationsklasser är det vanligt att läraren rekommenderar en summa som han eller hon tycker är rimlig att donera. Men det finns även klasser på exempelvis Youtube som är helt gratis och som man kan titta på när som helst. En del studios och lärare tar fasta priser per klass, per månad eller för en hel kurs.
Kan yoga på distans vara bra även om klasserna är gratis?
Ja, absolut. Att en klass är gratis behöver inte ha någonting med kvaliteten att göra, snarare vad yogaläraren och studion har för syfte och intention med att erbjuda den kostnadsfritt. Dock kan en klass som kostar pengar vara ett sätt för dig som utövare att säkerställa att det är en seriös aktör och en lärare som tar sitt jobb på allvar.
För att kunna erbjuda högkvalitativ yoga krävs ofta bra utrustning, samtidigt som dagens teknik med smarta telefoner gör det enklare och mer tillgängligt att kunna spela in med mobilen. Men yogalärare behöver också försörja sig och då är det helt nödvändigt att du som deltagare betalar något för det du får. Yogalärare är människor precis som du och behöver kunna betala hyra, skatt, mat och pension. För att kunna hjälpa andra till bättre hälsa behöver de också se om sitt eget hus och ta hand om sig själva.
Vikten av ett energiutbyte
Inom yoga pratar man ofta om vikten av ett energiutbyte, alltså att det sker en ömsesidig utväxling.
Genom att ge läraren något i utbyte mot det du får som deltagare visar du dessutom att du tar dennes arbete på allvar och ger henne eller honom en chans att fortsätta med det arbete som det innebär att undervisa och lära ut yoga. Dessutom kan det bidra till att yogaläraren kan fortbilda sig och utvecklas, något som också gynnar dig som elev.
En annan aspekt gällande frågan om gratis yoga eller inte handlar om att dyka upp och faktiskt genomföra det du har bestämt dig för.
En del av oss har en tendens att hellre genomföra sådant som vi tvingats sätta ett värde på. Att ge någon form av ersättning för en klass kan öka chanserna för att du faktiskt genomför den, att du dyker upp till praktiken. Vad själva ersättningen består av är en annan fråga, det måste inte vara pengar utan kan handla om att du skriver upp dig på en lärares sändlista eller ser till att följa honom eller henne i sociala medier.
Det viktiga är att det blir ett utbyte på något sätt.
Möjlighet att prova
Det är också vanligt att lärare och studios erbjuder någon form av gratis ”prova-på”, som ett smakprov på vad du får innan du anmäler dig till något mer. Det är en bra möjlighet att testa och se om det kan vara något för dig och vara värt en framtida investering.
Är det okej om jag vill utöva yoga endast online?
Du bestämmer själv om du enbart vill yoga online eller använda det som ett komplement till yoga på plats, i en fysisk studio. Fördelen med att yoga i en studio är att du kan hälsa på och uppmärksammas av både lärare och andra elever. Låt ditt behov och syfte styra.
I hemmet kan det vara en mängd olika saker som stjäl din uppmärksamhet, du kanske påminns om att du behöver städa, laga mat, gå ut med hunden eller ta itu med något annat arbete eller problem. Det finns mycket som kan störa din koncentration hemma, och det besparas du om du är på en yogastudio.
Hur hantera intensiva känslor av lycka, sorg och saknad?
I samband med yogautövande startas ofta processer hos eleven. Saker som legat fördolda kan komma upp till ytan och du kan känna intensiv lycka, men också sorg och saknad. Många yogalärare och studios har kunskap och erfarenhet av att fånga upp sådana reaktioner. Läs gärna krönikan Varje yogastudio bör ha en terapeut av Susanne Paulsson, där hon lyfter fram vikten av att elever i sådan här situationer får hjälp av personer med rätt kompetens, som psykologer och psykoterapeuter.
Den yogalärare som sänder yoga live bör vara medveten om den här begränsningen, och vara tydlig i sin kommunikation med sina elever om vart de kan vända sig, eller vad de bör göra, om svårhanterliga känslor väller upp.
Vi frågade den legitimerade psykologen och författaren till boken ”Otillräcklighetsfällan”, Mona Drar, vad som händer om du yogar på distans och drabbas av känslor som är så kraftiga att du inte förmår hantera dem.
– Som utövare kan det vara bra att känna till att det kan hända och kanske till och med ha en plan till hands om det uppstår. Om en utövare får intensiva negativa känslor kan hen välja att avsluta yogan, distrahera sig genom att till exempel gå ut, ringa en vän eller ta en dusch. Utövaren har också valet att vara kvar i det svåra, antingen en kort stund eller fram tills känslorna klingar av, säger Mona.
Som utövare är det viktigt att inte göra någon värdering om du bör vara kvar i de svåra känslorna eller inte. Lyssna istället på vad du vill och mäktar med.
– Andningen kan vara ett mycket bra sätt att vara kvar i känslorna samtidigt som man kan lugna kroppen genom extra lång utandning. Att sätta ord på känslorna och känna efter var i kroppen de känns kan vara ytterligare ett sätt.
Virtuell community kompenserar för mötet i studion
Vad händer om jag inte har möjligheten att kombinera min distansyoga med att då och då besöka en studio och ha kontakt med en lärare?
Yogobe, ett företag som är väl etablerat inom, och specialiserat på, yoga online kombinerar sina tjänster med att bygga upp en mötesplats online, ett community via en Facebookgrupp där man som utövare kan skriva och utbyta tankar och tips med likasinnade samt alla dem som undervisar och har klasser på online-plattformen.
– Syftet med gruppen är att vara ett forum för alla som vill växa med och genom yoga. Det är en öppen, kvalitativ och trygg mötesplats mellan utövare och experter inom yoga, hälsa och träning för fysiskt och mentalt välbefinnande, säger Peter Munteanu, vd och grundare av Yogobe.
Även flera mindre företag jobbar på liknande sätt, med slutna grupper på Facebook. Kolla med din studio.
Yoga online ett bra alternativ
Oavsett om du tycker att yoga bör ske i en studio eller inte så kan yoga online vara ett bra alternativ.
– Om det ”är tillräckligt” att ”bara yoga hemma” kan ingen annan än du själv avgöra. Är ditt syfte att komma ner i varv och känna dig skönare i kroppen kanske onlineklasser är precis vad du behöver. Ingen ska behöva känna att de inte ”gör riktig yoga” för att de följer en video. Yoga bör vara ett verktyg som passar i vår vardag, inte ännu ett ideal vi stressar att uppfylla, säger yogaläraren Veronica Jäderlund.
Personligen tycker jag att det är skönt att yoga hemma själv (med eller utan guidning) men det är aldrig samma sak som att gå på en klass, man missar gemenskapen som jag tror kan vara läkande för många. Insikten i att det finns fler som vill yoga tillsammans, fler som har sår, att positionerna kan se ut på så många olika sätt och känslan av att vi gör det här tillsammans.
Yoga online kan göra oss mer närvarande
Leela Grethe Hansen är en av yoga-Sveriges pionjärer, och har drivit en yogastudio i Göteborg sedan 1980-talet. Först nyligen började hon komplettera sitt schema med yogaklasser online, och gjorde en oväntad upptäckt.
– Att sända yogaklasser online kräver att man som yogalärare får jobba ännu mera med sitt sätt att uttrycka sig och hitta vägar att förtydliga vad man menar. Deltagarna lär sig att bli bättre på att lyssna noggrant till instruktionerna. Med andra ord blir både yogaläraren och deltagarna (i bästa fall) mera närvarande i nuet, som ju är det som yogan handlar om.
Här hittar du yoga online:
Yoga för dig
Här hittar du unika filmer med några av de bästa yogalärarna inom flera olika yogaformer – ett utmärkt sätt att börja träna yoga.
Teckna enkelt prenumeration för endast 39 kr/mån – lätt att avsluta när som helst.
Här kan du prova på hathayoga, mediyoga, kundaliniyoga, hotyoga, hormonyoga, mindfulness, breathwalk, skakningar, andningsövningar, meditation och ”massage för själen”.
De flesta pass vänder sig till både dig som nybörjare och dig som redan håller på.
Artikeln har uppdaterats, senast 2024-01-26