Mindfulness – enkla övningar för bättre hälsa – vi visar hur du kommer igång
Mindfulness handlar om att vara medvetet närvarande här och nu, i just den här stunden.
Att tillåta dig att uppleva och känna allt precis som det är.
Du kan träna upp din förmåga att bli mer närvarande.
Här förklarar vi hur.
Mindfulness hjälper dig hantera stress och oro
Det finns många metoder som är inspirerade av mindfulness.
Dessa används bland annat för att hantera stress, oro och ångest.
Mindfulness används även inom sjukvården.
Mindfulness – ett engelskt ord
Mindfulness är ett engelskt ord och kan översättas med sinnesnärvaro, eller medveten närvaro.
Mindfulness för nybörjare – så övar du mindfulness
När du övar mindfulness ska du tänka på två saker:
Att vara närvarande i stunden, och uppmärksam på det som sker just nu.
Att ha en nyfiken och accepterande inställning till det som sker.
Här kan du träna mindfuless med instruktören Anna Nykvist!
Gratis avslappningsövningar – öva med kunnig instruktör
Mindfulness kan tränas på många olika sätt, både formellt och informellt.
De formella övningarna består exempelvis av meditation med fokus på andningen, på ljud eller tankar, kroppsskanning eller genom meditation i rörelse såsom gående meditation eller mjuka yogarörelser.
Mindfulnessinstruktörer – vilka ofta även är meditations- och yogalärare, läkare, psykologer och fysioterapeuter, kan hjälpa dig att öva.
Öva när du diskar eller borstar tänderna
Ett annat sätt att öva upp sin förmåga att närvara är att välja ut en vardagssyssla och besluta sig för att efter bästa förmåga göra den så medvetet och närvarande som möjligt.
Det innebär att till fullo veta vad du gör medan du faktiskt gör det.
Förslag på tänkbara sysslor är att handdiska eller stoppa in disk i diskmaskinen, ta ut soporna, borsta tänderna, duscha, tvätta, köra bil eller cykla.
Listan kan göras lång, låt din fantasi och nyfikenhet guida dig.
ANNONS:
Du kan öva dig var som helst
Du kan öva dig i mindfulness i vilken miljö som helst, ofta i en studio, på en arbetsplats, eller hemma. Tack vare onlinetjänster går det även utmärkt att öva sig på bussen, tunnelbanan och tåget.
Med mindfulness över du upp din förmåga att acceptera
Syftet med mindfulness är att bli mer närvarande, uppmärksam och medveten om det som pågår just nu, ögonblick för ögonblick.
Inte på det som kommer, eller det som varit, utan på det som sker precis här och nu.
Det innebär att mindfulness hjälper dig att öva på acceptans, att låta nuet få vara precis som det är, oavsett hur nuet ser ut, och att du försöker ha en vänlig och kärleksfull inställning till dig själv och andra.
Acceptans är ett första viktigt steg
Acceptans är ett viktigt första steg som låter dig bli fullt medveten om det som faktiskt pågår här och nu, inklusive sådant som kan kännas svårt och tungt. Med den vetskapen blir det möjligt, om du behöver och vill, att medvetet agera istället för att automatiskt reagera enligt invanda tanke- och beteendemönster.
Genom att praktisera mindfulness och odla en mer medveten närvaro kan det bli lättare att bli medveten om hur ditt nu faktiskt ser ut och börja ta steg i den riktning du vill.
Acceptans handlar om att ta reda på vad som pågår i och omkring dig samt att tillåta dig att känna det och låta det få vara som det är.
Vanlig missuppfattning om vad acceptans är
Det finns många missuppfattningar om vad acceptans betyder. En vanlig sådan är att ett accepterande förhållningssätt innebär att du blir passiv och låter bli att agera.
Acceptans innebär inte att du resignerar, förnekar begär, definierar dig själv utifrån dina brister eller blir passiv.
Vad är mindfulnessmeditation?
Mindfulnessmeditation är ett samlingsnamn för meditationer som bygger på förhållningssättet mindfulness.
Ångestdämpande meditation
Forskning på mindfulness visar bland annat att mindfulness kan verka förebyggande och även hjälpa mot ångest, depression och stress.
Varför ska vi meditera?
Mindfulness hjälper oss att få en ökad koncentrationsförmåga, minska tankspriddhet och förbättra arbetsminnet.
Mindfulness kan även förbättra sömnkvaliteten och har visat sig ha lika god effekt som medicinering eller KBT vid sömnsvårigheter.
Mindfulnessmeditation har dessutom visat på förändringar i hjärnan bland annat genom att nedreglera amygdala och ge en ökad täthet och aktivitet i cellerna i hippocampus.
Sex och mindfulness får sinnet att stanna
En studie visar att ett vandrande sinne är ett olyckligt sinne och att sinnet vandrar så mycket som 46,9 procent av tiden. Sinnet vandrar som minst vid sex.
Bättre på jobbet med mindfulness
En tysk studie visar att psykoterapeuter som själva mediterar är bättre på sina jobb än de som inte mediterar.
Mindfulness bromsar åldrandet
Mindfulnessmeditation har även visat sig aktivera ett enzym som förlänger telomererna och saktar ner det cellulära åldrandet.
Mindfulness används inom sjukvården
Inom sjukvården används mindfulness bland annat för att hantera stress, smärta, sömnproblematik och psykiska besvär som exempelvis ångest och depression.
Mindfulnessträning lite och ofta ger resultat
Det finns inga självklara svar om hur länge eller hur mycket du bör praktisera eller meditera utan det beror helt och hållet på ditt syfte och intention. Det verkar vara så att ju mer du mediterar desto fler effekter märker du av.
Generellt sägs det att det är bättre att meditera lite och ofta än lång tid och sällan.
Är mindfulness för alla?
Mindfulness är något som vem som helst kan praktisera eftersom det fokuserar mer på vad vi har gemensamt som människor än på vad som skiljer oss åt och grundar sig i förmågan att odla och utveckla en större uppmärksamhet och djupare närvaro.
En universell kapacitet och potential som alla människor besitter.
Mindfulness i samhället
Idag finns flera olika mindfulnessbaserade program inom alltifrån sjukvård, fängelser och skolor till arbetsplatser och idrottssammanhang.
Finns det några risker med att öva mindfulness?
Innan du börjar praktisera kan det vara bra att känna till att mindfulness inte enbart kan upplevas som skönt och avslappnande, utan också väcka sådant som vi kanske tidigare inte velat känna till, förträngt eller upplever som obehagligt och negativt.
Det är helt naturligt och i vissa fall bör du fokusera mer på att lugna och trösta dig själv, exempelvis om du upplever att du blir helt överväldigad eller genomlever hemska och svåra minnen som får dig att må sämre.
Om du är osäker kan det vara bra att höra med en läkare eller psykolog om mindfulness är något för dig eller inte, alternativt söka upp en instruktör som har en legitimerad utbildning för just dina besvär eller sjukdom.
Fördjupad kunskap om mindfulness
Här kan du läsa en artikel där vi berättar om bakgrunden till och historien bakom mindfulness.